Saturday, January 7, 2012

Reiseblogg dag 7

Gudstjenesten gikk omtrent som forventet -uten piano. Turen TIL kirka var det så som så med. Etter hvert som tuk-tukene ble fylt opp, kjørte de av sted uten å vite hvor de egentlig skulle. Vi prøvde å stoppe de, men forgjeves. Etter hvert fikk vi tak i de på telefon og guidet 12 tuk-tuker inn  den smale veien til kirka!
Turen tilbake bød på nye utfordringer, da sjåførene i byen ble grådige av hvit hud. De nesten doblet prisen og fikk lurt en og annen student for en 10-er. Fryktelig dumt at det skal være sånn her. Huden min skal koste meg mer… Hva er så mye mer verdifullt med rompa mi i en tuk-tuk, enn rompa til Kingsley? Sri Lanka har operert med «foreign prices» i mange år, men avstanden til «local» price har blitt mye større enn før.
Litt tankesmie:Det er noe med dette samfunnet som alltid har forundret meg, nemlig moderniseringen. Man ønsker å være et moderne samfunn, i teknologisk forstand, men man starter hele tida på toppen av pyramiden. Et eksempel på dette er den nye motorveien som går mellom Colombo og Galle. Den er 110 km lang og har fartsgrense på 100 km/t. Det koster 1500 rupies for å passere bommen med buss, og 400 for bil.
Det betyr igjen at det er kun de rikeste med de beste bilene som får tilgang her. Alle andre straffes med  forbud.
Et annet eksempel er  bilbelter. De nyeste bilene har påbud om belter, men ikke de gamle. Det medfører at de rikeste har lovfestet sikkerhet, men ikke de andre.
Et tredje eksempel er skolegang. De rikeste får reise utenlands for å studere, få internasjonale diplomer og kvalifikasjoner, mens de andre blir igjen her. I tillegg er de kun de færreste av de som har reist ut som kommer tilbake til Sri Lanka og fortsetter livet sitt her…
Avslutter med enda et eksempel: Turismen blomstrer og passerte i 2011 900.000 besøkende. 2010 samlet 600.000, mens det i 2009 var 180.000 som besøkte denne perla av et land. Som et resultat av dette og verdensøkonomien ellers, har prisene i landet steget enormt, mens lønninger til majoriteten så vidt har endret seg. Hotellprisene har steget med over 200% flere steder og gulrøtter, løk og basisprodukter, samt bensin og drivstoff likeså. Det betyr at det blir dyrere å leve for majoriteten, mens de rike håver inn enda mer. Jeg er bekymret for et voksende klassesamfunn skal utvikle seg. Dette gjør at man favoriserer de med penger, makt og eiendom, mens majoriteten av befolkningen ikke opplever denne utviklingen, verken teknologisk, utdanningsmessig eller sosialt.
Jeg ser for meg et Sri Lanka på sikt som må investere stort i nasjonal utdanning med internasjonale samarbeid. Det vil gi muligheter for en indre kompetanseheving, og samtidig et større kvalitetsstempel på utdanningen her. Slikt kan gi Sri Lankesere mulighet for å studere til internasjonale studier i eget hjemland, samt at de dermed blir med på å øke nasjonal kompetanse innen ulike fagfelt. Dette har igjen store ringvirkninger på utviklingen av samfunnet ellers.
I morgen skal vi  til Kataragama. En smeltedigel hvor hindusimen, buddhismen og muslimer har et felles tempel/moskeområde hvor de har fokus på en og samme guddom – Spennende. Også katolske kristne viser interesse for dette stedet.
Deretter skal vi overnatte i Yala før vi tar videre til Ratugala : http://www.tif-foundation.org. Får muligens ikke skrevet noe de nærmeste dagene, da nettforbindelsen nok blir noe dårligere østover. Ha noen fine dager, for det skal vi J

No comments: