Thursday, November 17, 2011

Utdanning Lønner Seg - ikke..?





Utdanning skal lønne seg, så lenge man ikke er lærer, kan det virke som.
Med 15 års undervisningserfaring, allmennlærerutdanning, mastergrad og tilleggsutdanning, burde man vel stille relativt sterkt i søknadskøen for lærere i en liten kommune, tenker jeg. Det tenker også de sentrale politikerne, de som legger kravene til grunn.

MEN:
Du må nemlig ikke ha FOR god utdannelse, for da blir du for DYR for skoleverket.

Etter en undersøkelse av telefonsamtaler med fem skoler i nærmiljøet får man det samme svaret fra rektorene:
-Du er "overkvalifisert" til å arbeide som lærer i grunnskolen, eller
-Du er for "dyr" å ansette.
Dermed kan man risikere å stå med ni års universitetsutdanning i ledighetskø, mens nyutdannet "billig" arbeidskraft sniker i køen foran seg.
Hva er fornuften i utdanning da?

Videreutdanning for meg, dreier seg om å nære interessen man har for et fag, slik at man stadig er i utvikling og har mest mulig oppdatert kunnskap om faget. Med stor faglig og erfaringsmessig tyngde har man større forutsetninger for å gi elevene et bedre undervisningstilbud.

Med så stor frafallsprosent som man har i videregående opplæring, burde det vært mye større fokus på å heve kvaliteten på undervisningen, øke kompetansen til lærerne, også i grunnskolen, og belønne den!
På denne måten vil man hindre at mange elever i videregående skole ikke må oppleve mangel på mestring, særlig i den fasen av livet der man skal finjustere seg inn mot yrkeslivet videre!

Lærere bør imidlertid ikke ha for mye utdanning(!) Da får man nemlig ikke jobb lenger.

No comments: