Friday, February 22, 2013

TRUNYAN - en nær-døden opplelevelse



 TRUNYAN - en nær-døden opplelevelse



Fredag, 15. og søndag 17. februar var hele humanioragruppa ved Gateway College på ekskursjon hos urbefolkningen på Bali, Bali-Agaene. 

Her besøkte vi landsbyen Trunyan, ved foten av vulkanen Batur. Det var en spennende reise fra restaurantene på utkikkspunktet ved Batur og nedover mot landsbyen.  

På veien ned fikk vi også se hvordan balinesisk jordbruk og fiske fungerer. Restene fra flere vulkanutbrudd har gjort dette området svært næringsrikt for dyrking av grønnsaker og andre vekster. I innsjøen her er de mange som driver med fiskeoppdrett i såkalte «fish farms».



Vi måtte dra ut til Trunyan med båt. Det går vei hit, men den var altfor bratt og smal for bussene våre. 

Så da forsvant 55 unge studenter ut på fjorden i lange smale motorbåter. Det var en opplevelse i seg selv. 

Vi gikk først i land i landsbyen og hadde en kort omvisning og rundtur her, før vi sa farvel til de 300 innbyggere og fortsatte båtturen rundt neset til gravstedet forlandsbyens innbyggere.


Her gikk vi også i land og ble ledet bort til et skogholt. Vi passerte en port med hodeskaller av mennesker på hver sin side av inngangen. 


De som tidligere ganske sikkert hadde ønsket oss velkommen med et smil, var nå blitt skumle og viste tenner, og nakne kinnbein. 
Øynene var heller ikke der lenger og minnene om filmer som Sculls, Apocalypse og andre skumle visjoner våknet plutselig til live inni hodet mitt.




30 meter forbi velkomstkomiteen ble vi møtt av åtte flettete palmebrett. Under hver av de lå det døde mennesker som var i ferd med å gå tilbake til de opprinnelige elementene, luft og jord. Her skulle de ligge til nye medlemmer av urbefolkningen døde. Den som hadde ligget lengst ble så fjernet med de levningene som var igjen, og sopet sammen i en voll med avfall.

Hodeskallen skulle bevares og settes i system sammen med sine forfedre –og mødre, til utstilling og minne.
Man skulle tro et slikt likskue ville luktet fryktelig og være ubehagelig for en nordmann, men det var det langt ifra. En guide forklarte at årsaken til at man ikke kjente lukt, var at et digert sandeltre, som visstnok skal være over 4000 år gammelt, tok opp i seg lukta og dermed gjorde dette stedet så unikt.

Det var en spesiell opplevelse å ha med seg i hjerte og sinn da båten la fra kai og satte kursen tilbake mot Batur, og videre til Jimbaran og Kuta, med sin luksus og sine vestlige tilbud, men likevel en opplevelse av å ha møtt noe hellig – og kanskje ikke så hellig på samme tid.

Turen til Trunyan er virkelig å anbefale!

No comments: